Udgivet i Tærteform.dk's Bolig & Livsstils-Univers

Nye køkkenlamper? Her er 8 ting du skal overveje inden køb

Af Tærteform.dk

Hvis du er glad for at lave tærter, bruger du helt sikkert meget tid i køkkenet. Derfor er det også vigtigt, at dit køkken er både praktisk og funktionelt. På den måde kan du få det bedste ud af det. At få det bedste ud af dit køkken, kræver blandt andet den rette belysning.

At vælge de rette køkkenlamper lyder måske nemt nok, men det kan faktisk være lidt af en udfordrende opgave. Lamperne skal både være æstetiske og passe til hjemmets indretning. Men de skal i høj grad også være funktionelle, så du får en ordentlig belysning, når du vil lave mad. Heldigvis kan du blot læse videre, hvis du gerne vil vide hvordan, du udvælger de rette lamper til dit køkken.

Belysningsbehov: Overvej funktionen før formen

Inden du går på jagt efter din næste køkkenlampe, er det vigtigt, at du får afdækket alle dine belysningsbehov i køkkenet. Belysning i køkkenet skal først og fremmest være praktisk. Derfor bør du også overveje funktionen først. Blandt andet kan du vælge mellem følgende funktioner:

▪        Generel belysning

▪        Arbejdsbelysning

Den generelle belysning har til formål at lyse hele køkkenet op. Det kan for eksempel være én loftslampe eller flere spots. Arbejdsbelysning er derimod mere koncentreret og lyser et mindre område op mere kraftigt. Det kan for eksempel være en lampe under køkkenskabene.

For de fleste menneskers vedkommende er det en kombination af både generel belysning og arbejdsbelysning, der giver det bedste resultat.

Stil og indretningsharmoni: Skab en sammenhængende atmosfære

Selvom køkkenlamper først og fremmest er praktiske, er de også æstetiske. Derfor er det vigtigt, at de passer til den stil, som du har valgt i både dit køkken såvel som dit øvrige hjem.

Køkkenlampernes æstetisk er derfor afhængig af din personlige stil og præferencer. Det er blot vigtigt, at lamperne harmonerer med dit køkkens overordnede æstetik. Ellers vil du miste den røde tråd.

Det er ikke kun selve designet af lamperne, du skal overveje. Det er også vigtigt, at farverne på lamperne komplementerer de øvrige farver i køkkenet. Her bestemmer du naturligvis selv, om lamperne skal matche eller mixe.

Hvis farverne skal matche, vælger du for eksempel sorte lamper til et køkken med sort interiør. Hvis du derimod ønsker, at farverne skal mixes, kan du vælge hvide lamper til dit sorte køkken. På samme måde kan du også sammensætte et hav af andre farver – blot så længe du gør det med omtanke, og uden at miste den røde tråd i indretningen.

Energieffektivitet: Tænk på miljøet og din pengepung

Når du skal købe dine køkkenlamper, er det vigtigt med energieffektivitet. Når du vælger lamper, der er energieffektive, kan du holde din elregning på et minimum. Det vil give dig et større økonomisk råderum, og lader dig samtidig benytte dine penge på den mest fornuftige måde.

Derudover er energieffektive lamper også det bedste valg for miljøet. Når du vælger energieffektive lamper, tærer du nemlig mindst muligt på verdens ressourcer ved at forbruge dem så lidt som muligt.

Derfor bør du overveje at investere i LED- eller CFL-lamper. De er både langtidsholdbare og bruger mindre energi i forhold til konventionelle glødelamper. LED- og CFL-lamperne er ofte lidt dyrere at købe end de traditionelle glødelamper, men denne difference vil hurtigt tjene sig selv ind. Det sker blandt andet ved, at din elregning bliver minimeret. Lige sådan skal du heller ikke udskifte dine lamper lige så ofte. Det er også et bedre valg for miljøet, da det også minimerer forbruget af verdensressourcerne.  

Justerbarhed: Skab fleksibilitet i belysningen

Når du skal udvælge dine nye køkkenlamper, er det også en god idé at gå efter justerbare køkkenlamper. Det giver dig nemlig mulighed for at tilpasse din belysning efter behov. På den måde kan du skabe forskellige atmosfærer i køkkenet.

Blandt andet kan du indstille lyset, så det giver et klart lys. Det er en fordel, når du skal lave mad eller gøre rent i køkkenet. Blandt andet kan du justere lamperne, så de giver et skarpt lys over køkkenbordet, så du bedre kan se, hvad du laver.

Når det så er blevet tid til at spise, kan du igen justere lamperne, så de giver et mere blødt og afslappet lys. Det kan hjælpe med at skabe en mere intim atmosfære under spisningen.

Overvej derfor om du ikke gerne vil have justerbare lamper i dit køkken. Det gør det langt nemmere at tilpasse lamperne til den aktivitet, som du udfører.

Størrelse og skala: Find den rette balance

Som tidligere nævnt er det også vigtigt med lampernes æstetisk. Det gælder ikke kun i forhold til design og farver, men også i forhold til selve størrelsen. Kun med den rette størrelse lamper kan du skabe balance og harmoni i rummet. Omvendt kan du også skabe et ubalanceret indtryk, hvis lamperne er enten for store eller små.

Når du køber lamper, bør du derfor overveje størrelsen af dit køkken. Som tommelfingerregel skal du vælge lamper, der passer til skalaen af det område, som de skal belyse.

Når lamperne passer størrelsesmæssigt til køkkenet, vil det skabe en harmoni. Samtidig vil det også forhindre, at køkkenlamperne virker malplacerede i dit køkken.

Vedligeholdelse og rengøring: Gør livet lettere

Køkkenlamper bliver udsat for lidt af hvert. Der er både mados, madspild og fedt i et køkken. For bare at nævne nogle få ting. Derfor er det også anbefalingsværdigt at vælge køkkenlamper, som du let kan vedligeholde og rengøre.

Det kan du gøre ved at vælge materialer, der er både holdbare og nemme at rengøre. Hos AndLight kan du finde køkkenlamper i mange forskellige slags materialer.

Budget: Find den rigtige balance mellem kvalitet og pris

Som udgangspunkt hænger pris og kvalitet ofte sammen, forstået på den måde at høj kvalitet koster. Her er det dog værd at overveje flere ting.

Når du vælger lamper af høj kvalitet, kan de typisk også holde i længere tid. Det betyder derfor, at lamperne muligvis er dyre i indkøbspris, men til gengæld skal du ikke udskifte dem så tit. Derved kan de på sigt blive billigere end hvis du havde valgt et billigere alternativ fra starten.

Ved at vælge køkkenlamper af høj kvalitet, kan du have lamper, der er nemmere at vedligeholde og rengøre. Det kan også spare dig for både tid og energi.

Endelig er der ofte flere inspirerende designs at vælge imellem, når du går efter køkkenlamper i et lidt højere prisklasser. Det giver dig mulighed for at vælge lamper, som du er mere æstetisk tilfreds med.

I sidste ende er det dog en afvejning af budget over for kvalitet. Bliv derfor afklaret med, hvor meget du gerne vil spendere på køkkenlamper – og gå så efter de bedste lamper til dit køkken i den prisklasse.

Farvetemperatur: Skab den rette atmosfære

Det er ikke kun farven på lampen, der skal komplementere dit køkken. Det skal selve farvetemperaturen i belysningen også. Den rette farve belysning spiller en afgørende rolle i forhold til, hvilken atmosfære du skaber i rummet.

Blandt andet kan varmt hvidt lys skabe en hyggelig og afslappende atmosfære, hvorimod køligt hvidt lys i stedet skaber et mere energisk og funktionelt rum.

Find det du mangler på tærteform.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.427 produkter fra mere end 76 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 2.428 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-21 09:09:32.

7
Produkttyper
1.427
Produkter
76
Forhandlere
2.428
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.